Facebook го прави првиот чекор за да спречи собирање на чувствителни здравствени податоци на корисниците

Facebook направи чекор кон избегнување на споделување на чувствителни кориснички информации собрани и споделени со нив преку разни апликации од трети страни. Според извештајот објавен од Одделот за финансиски услуги во Њујорк, некои апликации ги споделувале чувствителните здравствени податоци на своите корисници со Facebook без дозвола.

Не треба да гледаме никакви новости дека Facebook ја нарушил приватноста на нашите лични податоци. Facebook, кој постојано собира податоци преку свои апликации и апликации од трети страни, овојпат стана главниот херој на веста за споделување чувствителни здравствени информации на луѓето.

Одделот за финансиски услуги во Њујорк објави извештај кој откри дека некои апликации и веб-страници ги споделувале личните здравствени информации на корисниците со Facebook. Заедничката информација вклучува високо лични податоци како што се мерења на крвниот притисок, дијагностицирање на болести и информации за плодност. Според извештајот, Facebook ги користел овие податоци, кои беа собрани без дозвола и не требаше да се споделуваат, од апликации од трети страни и продолжи да користи за профит. По објавувањето на извештајот и многу критики, компанијата направи чекор да се поведе пред ситуацијата.

Facebook sağlık verileri

Facebook првично беше задоволен со изјавата „не го стори тоа“ на апликации од трети страни кои споделуваат податоци без дозвола, но ова чудно предупредување не беше видено доволно. И покрај тоа што тој рече дека тие не треба да споделуваат податоци без дозвола, Facebook стана мета на стрели за критики, кои не применуваат никакви закони и продолжуваат да ги користат податоците.

Сега, по критиките, компанијата работи на некаков систем за филтрирање за да спречи влегување на ваквите чувствителни податоци во системот на Facebook и со тоа има за цел да го запре чувствителниот проток на податоци. Сепак, според експертите, овој чекор не е доволен. Facebook треба да направи посериозен чекор и да преземе одговорност за да спречи собирање на такви податоци.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *