Chrome троши 10 пати повеќе RAM меморија на macOS отколку Safari!

Според најновите тестови, Chrome троши 10 пати повеќе RAM меморија на macOS Big Sur во споредба со Safari.

Познато е дека интернет прелистувачот Google Chrome има криминално досие во врска со употребата на RAM меморија. Се разбира дека компанијата дава се од себе да го реши ова. Последниот тест откри дека Google Chrome троши 10 пати повеќе RAM меморија отколку Safari во оперативниот систем macOS Big Sur.

Пред сè, да речеме дека два интернет прелистувачи се тестираат во две различни сценарија и со најновата верзија на macOS. Додека првиот тест беше тестиран во виртуелна машина, вториот тест беше извршен на модел од 16 инчи MacBook Pro во 2019 година со 32 GB RAM меморија. Во првиот круг од тестот, беше симулирана типична шема на прелистување, како што е отворање на Твитер, навигација наоколу, а потоа отворање на нов таб со Gmail и создавање е-пошта. На тестот, Chrome достигна 1 GB RAM меморија, додека Safari користеше само 80 MB RAM. Забележете дека тука се отворени само две прозорци.

Кога ќе се отворат 54 прозорци, работите се скоро надвор од контрола и се гледа дека Chrome користи 24 пати повеќе RAM меморија по картичка во споредба со Safari. Исто така, забележано е дека двата прелистувачи не содржат никакви додатоци и овој тест е извршен на вистински MacBook Pro, а не на виртуелна машина. Според наодите, Chrome користел 290 MB RAM меморија на отворено јазиче, додека Safari користел само 12 MB RAM меморија на отворено јазиче.

Како резултат на резултатите, се наведува дека Chrome „излегол од начинот на управување со користењето на меморијата помеѓу јазичињата“. Кога напорите на компанијата ќе дадат резултати, тоа е исто така прашање на iosубопитност. Во меѓувреме, да забележиме дека има и коментари дека мерењата во овие тестови можеби не се конзистентни.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *