Прво судење во случајот – Ripple!

Денес се одржа првото рочиште за долгоочекуваниот случај Ripple & SEC. На рочиштето, каде немаше јасна одлука, Рипл тврди дека случајот треба да се прекине.

Комисијата за размена на хартии од вредност на САД (SEC) неодамна објави дека го тужи Ripple (XRP), една од најпопуларните крипто-валути во светот. Причината за тужбата од 1,3 милијарди американски долари беше тврдењето на Ripple Labs Inc. за нерегистрирана продажба и иницијативи за собирање средства од 2013 година.

Судската постапка што предизвика Ripple да амортизира и да ја исцеди цената, конечно се гледа денес. Адвокатот Метју Соломон, застапувајќи го извршниот директор на Ripple, Бред Гарлингхаус на првото рочиште, тврди дека SEC не предупредувала размена или актери на пазарот за состојбата со хартиите од вредност во 2019 година и пред тоа, на бројни состаноци.

Според едно од тврдењата на SEC, извршниот директор на Ripple, Бред Гарлингхаус и основачот на Ripple, Крис Ларсен, го продадоа рекордот, иако знаеја дека XRP е обезбедување. Двајцата тврдат дека обвинувањата против нив се неважечки, SEC не достави никакви информации дека XRP е обезбедување во минатото и случајот треба да се прекине.

Во 2019 година, SEC испита дали не само XRP, туку и други крипто-валути, како што се Bitcoin и Ethereum, беа хартии од вредност. Комисијата заклучува дека тоа не е обезбедување за BTC и ETH гледа на XRP како договор за инвестиција.

Како резултат, сè уште нема јасна одлука за случајот, но се покажа дека раката на SEC не е толку силна. Оваа слика, што се рефлектираше и на пазарите, му овозможи на XRP да добие околу 10% на денот на тргувањето, кога вкупниот пад беше доминантен.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *