Новост од Twitter – Super Follow!

Твитер ја објави платената опција Super Follow што ви овозможува да наплаќате за твитови.

Twitter објави неколку одлични одлики денес. Меѓу новите функции, највпечатливо е тоа што корисниците можат да им наплатат на своите следбеници за пристап до дополнителна содржина. Покрај тоа, на платформата се додава можноста за создавање и придружување кон групи засновани врз специфични интереси. Ова се две од најважните промени на Twitter веќе подолго време, но вреди да се напомене дека и двете одлики се инспирирани од модели кои биле популарни и успешни на другите социјални платформи.

Функцијата за плаќање наречена Super Follows ќе им овозможи на корисниците на Twitter да наплатуваат следбеници и да им даваат пристап до дополнителна содржина. Овие карактеристики може да вклучуваат бонус твитови, пристап до група на заедница, претплата на билтенот или значка што ја покажува вашата поддршка. Twitter исто така наведе пример кога на корисникот му биле наплаќани 4,99 долари месечно за да добијат поволности. Компанијата смета дека ова е начин да им се овозможи на креаторите и радиодифузерите да добиваат плата директно од нивните обожаватели.

Алатките за директно плаќање станаа сè поважни за креаторите на содржини, особено во последниве години. Patreon беше огромен успех, а други платформи како што се Facebook, YouTube, па дури и GitHub, започнаа директни функции за исплата на креаторите на содржини. Twitter најверојатно ќе ја намали цената – компанијата навестува карактеристики на претплата што ќе и дадат нов извор на приход – но колку допрва треба да се прецизира.

Twitter објави и нова опција наречена Заедници, која ќе има слична структура како Facebook Groups. Може да креирате и да се придружувате на групи околу специфични интереси, како што се мачки или растенија, и да видите повеќе твитови кои се фокусираат на овие теми. Групите имаат огромен успех за Facebook (и исто така голем проблем за контрола), но отворената природа на услугата може да биде корисна карактеристика за Twitter, бидејќи може да им отежне на новите корисници да започнат на платформата.

Сè уште нема временска рамка кога ќе се активира некоја од овие одлики. Twitter ги наведе како „што е следно“ за својата платформа во презентација пред аналитичари и инвеститори попладнево.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.