Clubhouse не успеа да расте во безбедноста и приватноста!

Clubhouse, растечката апликација за социјални медиуми, која неодамна доживеа некои безбедносни проблеми, се соочува со проблеми со безбедноста и приватноста. Платформата вети дека ќе бидат подобри.

Говорна пошта платформа за социјални медиуми Клубхаус, која стана популарна во последните месеци, стана една од најозборуваните апликации во последниот период. Со толку голем интерес, се разбира, не требаше многу да се откријат ранливостите на платформата.

Clubhouse, кој неодамна доживеа проблеми со безбедноста и приватноста, технички сè уште е во бета фаза. Следствено, има долг пат пред платформата. Тимот кој стои зад проектот е свесен за оваа ситуација и тие велат дека ќе го направат Clubhouse подобар.

Clubhouse, кој може да се користи само на iOS уреди во овој момент, има повеќе од 10 милиони корисници. На платформата, која ја користат и многу важни имиња, луѓето се собираат во групи наречени простории и разговараат.

„Треба да бидеме повнимателни во однос на нашите податоци против помалите, понови платформи за социјални медиуми, особено кога тие минуваат низ брз раст, а нивните контроли минуваат низ многу тестови“, рече експертот за безбедност Роберт Потер. Тој исто така рече дека како што се зголемува бројот на корисници, така се зголемува и ризикот од ранливост.

Неодамна, се појавија некои безбедносни проблеми во врска со Clubhouse, кои произлегуваат од инфраструктурата што ја користи. Пред околу една недела, Интернет-опсерваторијата Стенфорд откри дека апликацијата пренесува соба за разговор и кориснички информации без криптирање. Тој подоцна објасни дека инфраструктурата на платформата е со седиште во Кина и дека информациите први доаѓаат преку Кина.

Извештајот во Bloomberg во неделата откри дека веб-страница на трети страни составила разговори во Clubhouse и ги користела за неконтролирана апликација за Android. Ова значеше дека луѓето кои не беа на платформата можеа да ги слушаат разговорите во реално време.

Целта на овие луѓе засега не е лоша, тие се обидуваат да ја направат платформата достапна за повеќе луѓе. Сепак, според експертите, неуспехот на платформата да преземе точни безбедносни мерки е причина за овој проблем. Clubhouse засега се воздржува од детално објаснување на оваа тема.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.