Протекоа карактеристики на AMD EPYC Genoa

Се појавија карактеристики на процесорите на сервери AMD EPYC Genoa, кои се очекува да бидат достапни следната година.

Протекоа нови детали за процесорите Zen 4 AMD EPYC, познати и како Genoa. Значи, кои карактеристики на AMD EPYC Genoa се очекува да бидат објавени во 2022 година?

Според споделувањето направено од ExecutableFix, серијата EPYC Genoa, која ќе се произведува со 5 nm, ќе понуди опции до 96 јадра и 192 нишки. Со сите овие дополнителни јадра, сигурно е дека процесорите ќе понудат многу повеќе од претходната генерација. Од страната на EPYC во Милано, се наведува дека ќе бидат понудени максимум 64 јадра. Исто така е меѓу информациите дека EPYC Genoa ќе понуди 12 канали DDR5-5200 меморија и 128 PCIe 5.0 ленти, па дури и во конфигурација со дво-сокета, оваа поддршка ќе се зголеми на 160. Милан ќе има 8-канална поддршка за меморија DDR4-3200.

Наведено е дека серијата сервери EPYC Genoa, чијашто стандардна вредност на TDP е 320 W, може да се конфигурира до 400 W. Покрај тоа, исто така е меѓу тврдењата дека процесорите ќе го користат приклучокот SP5 (LGA 6096). EPYC Naples, Roma и Milano ја користат SP3 платформата и LGA 4094 штекерот.

Можеме да очекуваме скок од следната генерација за Genoa да дојде и за серијалот десктоп и мобилен процесор Зен 4. Ако се сеќавате, претходно беше предложено дека AMD Zen 4 процесорите можат да бидат за 40 проценти побрзи.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.