Емулаторот Rosetta 2 може да се отстрани од M1 Mac со macOS 11.3!

Со macOS 11,3, забележано е дека емулаторот Rosetta 2 ќе биде отстранет од моделите M1 Mac во некои региони.

По ажурирањето на софтверот macOS 11.3, се покажа дека емулаторот Розета 2 може да се отстрани од моделите M1 Mac во одредени региони. Стив Мозер од MacRumors забележал код во третата бета-верзија на macOS 11.3 што им бил дистрибуиран на програмерите за тестирање, велејќи: „Розета ќе биде отстранета откако ќе се инсталира оваа надградба“. Дополнително, во друг код, „Rosetta повеќе не е достапна во овој регион. Апликациите за кои е потребна Rosetta повеќе нема да работат“. вели. Од друга страна, нема детали за тоа каде се овие региони или региони.

Rosetta 2 обезбедува процес на превод што им овозможува на корисниците да извршуваат апликации што содржат инструкции x86 на процесорот Apple. Кога корисникот отвора апликација собрана за компјутери само за Intel Mac и ја извршува апликацијата за прв пат, таа апликација автоматски се преведува за употреба со процесорот Apple. Покрај тоа, овој емулатор има за цел да го олесни преминот кон процесорот Apple и да им даде време на корисниците да создадат универзален бинарен за нивната апликација.

Не е познато зошто Rosetta 2 ќе биде отстранета на M1 Macs во некои региони, но проценките се дека тоа може да се случи од законски или авторски права. Исто така е непознато што ќе прават корисниците со x86 апликации кога емулаторот ќе се отстрани.

Третото бета издание за macOS 11.3 исто така вклучува неколку нови поставки за мапирање на копчињата на контролорот на играта на распоредот на тастатурата.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.