Apple M1 моделите на Mac сега се во фокус со проблемот со SSD!

Со моделите M1 Mac, овој пат корисниците, се соочуваат со проблеми со SSD.

Различни проблеми продолжуваат да се појавуваат со моделите на Apple M1 Mac. Сега, некои корисници на M1 Mac се жалат на проблемот со SSD што го доживуваат. Корисниците кои гледаат прекумерна активност за пишување во нивните SSD дискови се загрижени за здравјето на нивните мемории. Особено со оглед на високите цени што ги постави Apple за овие делови, проблемот станува фрустрирачки за корисниците.

Дури се вели дека во најочигледните случаи што ги споделуваат корисниците, SSD-уредот на ‌M1‌ Mac троши 10 до 13 проценти од максимално загарантираните вкупни бајти напишани (TBW). Флеш меморијата во SSD дисковите дозволува само одреден број на запишувања пред да стане нестабилна. Софтверот гарантира дека оптоварувањето е рамномерно распоредено во ќелиите за меморија на уредот. Од друга страна, возачите имаат точка каде што се напишани премногу пати за сигурно да ги чуваат податоците. Секако, носењето SSD е нормално и очекувано, но како што се жалат корисниците, ова е невообичаено кај некои ‌M1‌ Mac.

Корисникот со стапка на употреба од 3 проценти пресметал дека ако неговата машина е 256 GB модел, тој може да користи до 30 проценти до денес и да достигне максимална TBW за околу 2 години. Не е познато колку е вообичаен проблемот, па дури се смета и дека гарантираниот проблем со вкупни бајти не може да биде ексклузивен само за M1 Macs.

Постојат и некои проценки за изворот на проблемот. Како прво, се смета дека софтверот за известување заснован на СМАРТ мониторинг од хард дискови може погрешно да ја идентификува ефикасноста на SSD-уредот. Друга претпоставка е дека фирмверот на SSD контролорот погрешно известува за активност на пишување. На крај, постои специфична грешка во тоа како неодамна пренесените професионални апликации, како што се Final Cut Pro и Logic Pro, комуницираат со контролорот SSD.

Се смета дека ова прашање може да се реши со ажурирање на macOS Big Sur. Од друга страна, не е познато дали осфтверскиот тим на Apple спроведува студија за ова прашање.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *