Microsoft Teams добиваат поддршка за “end-to-end” енкрипција!

Microsoft Teams ќе штитат приватни разговори помеѓу вработените со поддршка за енкрипција од крај до крај.

Microsoft подоцна оваа година објави дека ќе понудат поддршка од енкрипција од крај до крај за тимовите на Microsoft. Се наведува дека првиот преглед на енкрипција од крај до крај во Teams ќе се одржи за комерцијални корисници во првата половина на оваа година. Исто така, се информации дека поддршката ќе биде достапна за непланирани повици на Teams и е наменета за чувствителни разговори.

Се смета дека енкрипцијата од крај до крај е корисна за доверливи разговори помеѓу вработените или за сценарија како што е ИТ администратор кој ја обезбедува лозинката на вработениот преку повикот. Дополнително, се споделува дека првичниот преглед ќе биде ограничен на непланирани повици еден на еден, но ова се планира да се прошири на закажани повици и состаноци на Интернет со текот на времето.

Teams сè уште немаат поддршка од енкрипција од крај до крај за состаноците. Шифрирањето се применува само кога податоците се во транзит и не се користат. Од друга страна, ова им овозможува на овластените услуги да ја дешифрираат содржината заради снимање на складирање на податоци. Microsoftкористи шифрирање SharePoint за да обезбеди неискористени датотеки и шифрирање OneNote за белешки зачувани во тимовите на Microsoft. Целата содржина на разговор во Teams е шифрирана додека се емитува и е во мирување.

Во меѓувреме, треба да се подвлече дека Slack, најголемиот конкурент на Teams, не нуди поддршка за енкрипција од крај до крај. Zoom, од друга страна, започна да ја применува технологијата во октомври.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.