Google го забрзува циклусот на објавување на Chrome на секои четири недели!

Google вели дека ќе забрза како ги објавува ажурирањата на Chrome. Почнувајќи со Chrome 94 во Q3, 2021 година, Google ќе објавува пресвртници на својот прелистувач на секои четири недели, наместо на секои шест недели. Ова е првпат Google да го забрза распоредот за објавување на Chrome повеќе од една деценија.

„Бидејќи ги подобривме нашите процеси за тестирање и ослободување за Chrome и распоредивме двонеделни безбедносни ажурирања за да го подобриме јазот на далноводи, стана јасно дека можеме да го скратиме циклусот на ослободување и да испорачаме нови функции побрзо“, објаснува Алекс Минер, технички програмски менаџер на Chrome.

Додека потрошувачите ќе гледаат нова верзија на Chrome секој месец, ИТ-администраторите ќе можат да се одлучат за нова опција „Проширена стабилна“, која вклучува изданија на пресвртница на секои осум недели. Продолжената стабилна ќе биде достапна за администраторите на претпријатијата и вградувачите на Chromium на кои им треба дополнително време за управување со ажурирањата во нивните средини. Важните безбедносни ажурирања сепак ќе пристигнуваат на секои две недели во оваа верзија, но Extended Stable треба да се надеваме дека ќе ја избегне ситуацијата кога тивките експерименти со Chrome завршуваат лути ИТ администратори.

Google вели дека планира и „повеќе опции за стабилно ослободување“ за оперативниот систем Chrome и ќе ги сподели деталите со администраторите на Chrome OS во наредните месеци.

Сè уште не е јасно како соработниците на Chromium, како Brave и Microsoft, ќе се справат со сопствените изданија на прелистувачи Chromium, како одговор на промените на Google. Постигнавме контакт со Brave и Microsoft за да го коментираме новиот распоред на Google за објавување на Chrome и ќе ве ажурираме соодветно.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *