Microsoft Mesh ја открива иднината на холограмот

Медицинска платформа за мешана реалност заснована на холограм Microsoft Mesh нуди нов свет.

За време на конференцијата Microsoft Ignite, беше објавена нова платформа за мешана реалност заснована на холограм, наречена Microsoft Mesh. Платформата, чија главна цел е да им овозможи на луѓето на различни физички локации да учествуваат во заедничко опкружување, создава холограм на секоја личност со технологија за 3Д снимање. Целиот процес, кој Microsoft го нарекува холопортација, тече на платформата на компанијата Azure.

За технологијата, Алекс Кипман вели дека тоа е мешан сон за реалност, и тоа е идејата уште од самиот почеток. Кипман исто така рече: „Можеби навистина се чувствувате како да сте на исто место со некој што споделува содржина или може да бидете телепортирани од различни уреди за мешана реалност и да бидете со луѓе дури и ако не сте физички заедно. вели.

Треба да се напомене дека Mesh нуди потенцијал далеку над деловните состаноци. Како што можете да видите на видеото, на пример, едно семејство може да добие детали додека гледа огромни риба на дното на океанот, или инженерите можат да ги испитаат ентериерите на моторот со холографска опрема и слоеви на интерфејс со прсти.

Иако постојат многу технологии што во моментов овозможуваат соработка помеѓу растојанијата, Mesh се издвојува со тоа што другите се чувствуваат како да сте покрај вас. Во меѓувреме, дури имате шанса да се појавите со аватар што можете да го персонализирате или сами.

Ни мрежата нема да биде ограничена на корисниците на HoloLens. Слушалките за виртуелна реалност исто така ќе можат да работат на паметни телефони, таблети и компјутери. Апликацијата Microsoft Mesh за HoloLens е сега достапна и може да им овозможи на луѓето да се собираат на заеднички простор. Покрај тоа, објавена е деловно ориентирана верзија наречена AltspaceVR, изградена со вид на карактеристики на безбедност и распоред што им се потребни на компаниите.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *