Нова теорија за креаторот на Bitcoin, Сатоши Накамото: Почина во 2011 година!

Изнесена е нова теорија за тоа кој е Сатоши Накамото, познат како развивач на блокчеин технологијата зад Bitcoin. Соодветно на тоа, Лен Сасаман, кој почина во 2011 година, беше анонимен творец на Биткоин, познат како Сатоши Накамото.

И покрај тоа што Bitcoin далеку најпопуларната крипто валута денес, креаторот на Bitcoin, Сатоши Накамото, останува мистерија и денес. Нов напис објавен на leung-btc.medium.com нуди извонредни теории за тоа кој би можел да биде Накамото.

Теоријата зад Bitcoin е Лен Сасаман, криптограф. Теоријата наведува дека Сасаман е експерт за криптографија со јавен клуч што го поддржува Bitcoin и е дел од работната група за инженерство на интернет, која развива и интернет и протокол TCP/IP што е основа на Bitcoin, последната комуникација на Сатоши е јули на Сасаман 3. Ме потсетува дека тоа го стори само два месеци пред неговата смрт во 2011 година.

bitcoin

Повторно, според теоријата, Сасаман го запозна Хал Фини кога се приклучи на мрежните соработници за да помогне во развојот на шифрирањето на PGP (прилично добра приватност), кој беше првиот што купи Bitcoin од Сатоши. Според теоријата, ставот на Сасаман во врска со приватноста исто така беше прилично усогласен со идеологиите што овозможија создавање глобална мрежа на Биткоин.

Друга точка на пресек помеѓу Сатоши и Сасаман беше Европа. Теоријата наведувајќи дека Сасаман живеел во Белгија кога бил развиен Bitcoin, исто така се наведува дека за Сатоши се знае дека е во Европа додека работел на Bitcoin и вели: „Чудно, Сасаман го користеше истиот британски англиски како Сатоши, иако беше Американец“.

Теоријата наведува дека без оглед кој стои зад Bitcoin, позицијата што ја достигна денес е резултат на долгогодишно планирање и напорите на многу луѓе. Со други зборови, Лен Сасаман, кој имаше 64 милијарди долари Bitcoin во неговиот паричник (во сегашната вредност) кога почина, е најголемиот кандидат да стане Сатоши Накамото, но тоа не значи дека само Bitcoin ја достигна сегашната позиција благодарение до Сасаман.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *