Instagram Lite сега е во 170 земји!

Со Instagram Lite, корисниците во 170 земји ќе можат да ја искусат социјалната мрежа и покрај бавната поврзаност на уредот и интернет.

Верзијата наречена Instagram Lite, која е развиена за уреди на почетно ниво, сега е достапна за корисниците во 170 земји. Додека Instagram има големина од 30 MB, апликацијата Lite е со големина од само 2 MB и ги носи само основните карактеристики.

Бидејќи апликацијата е основна, таа не доаѓа со ист сет на функции како и обичната апликација за Instagram. Од друга страна, најкористените карактеристики како што се видео поддршка, пораки, мрачен режим, GIF-слики и налепници сè уште им стојат на располагање на корисниците. Непостоечките карактеристики вклучуваат анимации богати со податоци како што се транзиции и AR филтри. Покрај тоа, некои икони што немаат голема смисла за новите корисници на паметни телефони, како што е иконата за ѓубре, се отстранети и заменети со „X“. Апликацијата користи многу оптимизации како што се компресија на слика, CDN-кеширање и така натаму, за да го направи медиумот побрзо вчитување дури и кога користите бавна врска или бавен уред.

За Instagram Lite, директорот за управување со производи на Фејсбук Тел Авив, Цах Хадар вели: „Нашите тимови ги создаваат овие лесни верзии на нашите апликации за луѓе со мала поврзаност или ограничени планови за податоци, затоа што нашата главна претпоставка е да не оставиме никого зад себе. Сакавме искуството на Инстаграм да остане брзо, квалитетно и сигурно, без оглед на уредот, платформата и мрежата на која се корисниците “.

Facebook планира да ја прошири апликацијата на глобално ниво во иднина. Новата апликација е достапна за преземање на Google Play Store. За iOS, апликацијата во моментов не се разгледува.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.