Apple објави страница каде што покажува какви податоци собираат на нивните апликации!

Технолошкиот гигант Apple денес лансираше страница што покажува какви кориснички податоци собира со свои апликации. На страницата се прикажани сите апликации на Apple.

По зголемувањето на загриженоста за приватноста во последните неколку недели, видовме значителни движења во однос на транспарентноста кај компаниите. Последниот од овие потези го направи Apple. Компанијата, која покажува какви информации собираат сите апликации во App Store, овој пат создаде специјална веб-страница која покажува какви информации собира со свои апликации.

Страницата „Етикети“ под страницата „Приватност“ на Apple ги прикажува информациите собрани од сите апликации на компанијата. Вкупно има 62 апликации по азбучен ред на страницата. Кога ќе кликнете на една од апликациите, ќе видите информации за тоа кои податоци ги користи таа апликација. Табелата изгледа исто како и онаа во App Store.

apple

Веб-страницата објавена од Apple фрли повеќе светло врз тоа какви информации собираме од апликациите што доаѓаат однапред вчитани на телефоните. Apple веќе покажуваше кои информации ги собираат своите апликации на страниците за поддршка на апликациите. Но, со новата страница, ќе можете да ги испитате сите апликации на истата страница без да се мачите.

Покрај тоа, Apple изјави дека ниту една од нејзините апликации не собира податоци што ќе му овозможат на корисникот да се следи. Апликациите надвор од Apple мора да добијат нивна корисничка дозвола за собирање на податоците што ги споменавме. Сепак, бидејќи Apple ги нуди своите апликации однапред вчитани, многу е важно да се увери такво нешто.

Со објавувањето на оперативниот систем iOS 14.5, Apple ќе воведе нова политика што развивачите на апликации мора да ја почитуваат. Со оваа политика, програмерите прво ќе треба да добијат дозвола од корисникот на iOS за сите податоци што ќе ги соберат од корисниците. Освен ако корисникот не даде дозвола, бараните податоци нема да бидат достапни.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *