Adobe Super Resolution Tool може да ги зголеми сликите за 4 пати!

Со Adobe Super Resolution, напојувано со вештачка интелигенција, можно е да се зголеми резолуцијата од 10 MP до резолуција од 40 MP.

Adobe го подобрува подобрувањето на фотографијата на едно ново ниво со својата АИ алатка наречена Супер резолуција. Функцијата достапна во верзијата Camera Raw 13.2 ќе биде достапна и за Lightroom и Lightroom Classic апликациите.

Adobe нагласува дека овие карактеристики можат да ја зголемат секоја резолуција на фотографијата до 4 пати, додека ја одржуваат острината на сликата. Дополнително, се подразбира дека технологијата може да се прилагоди за да се создадат подобар дигитален зум.

Технологијата користи машинско учење за да се олесни целосното замаглување на зголемувањето на сликата. Вештачката интелигенција може да ги пополни и поправи засеците многу подобро без бибубично преиспитување и пребришување на фини детали. Се наведува дека оваа вештачка интелигенција е обучена со 1 милион фотографии со ниска и висока резолуција. Примерите вклучуваат цвеќиња, дрвја, ткаенини, покриви и други природни и вештачки предмети. Така, споредува примероци со висока резолуција со ниски резолуции и учи кои пиксели треба да се прилагодат и додадат за да се промени големината на сликата.

Забележете дека алатката најдобро работи со сурови датотеки на Bayer или X-Trans, но поддржува формати .jpg, .png и .tiff до 500 мегапиксели. Резултатите се претставени во Фотошоп како уредувачки дигитален негативен (.dng).

Функцијата се чини дека стана алатка што мора да ја имате во полето со алатки, нудејќи брз и лесен начин за зголемување, додека ја одржувате острината.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *