Објавен Qualcomm Snapdragon 860!

Snapdragon 860 е оверклокувана верзија на моделот Snapdragon 855.

Чипсетот Snapdragon 860 најавен од Qualcomm. Можеме да кажеме дека новиот чипсет со 7 nm е оверклокуван модел на Snapdragon 855.

Карактеристики на Snapdragon 860
Snapdragon 855 беше достапен за паметни телефони од висока класа на Android во првата половина на 2019 година. Подоцна истата година дојде Snapdragon 855 Plus. Со ажурирање, Qualcomm го носи чипсетот на следното ниво со оверклокување на брзината на часовникот на Snapdragon 855 од 2,84 GHz до 2,96 GHz.

Всушност, јадрата Kryo 485 на Snapdragon 860 работат со иста фреквенција како Snapdragon 855 Plus и чипсетот го користи истиот Adreno 640 GPU. Qualcomm се одлучи за производство од 7nm наместо да користи 5nm технологија која произведува чипсет Snapdragon 888 на Samsung за да заштеди на трошоците за производство.

Новиот чипсет на Qualcomm поддржува до 16 GB RAM меморија, заедно со новите карактеристики на фотоапаратот како ултра-широк ноќен режим на леќи, селфи ноќен режим и двојно видео за поевтини паметни телефони. Секако, 5G поддршка не е понудена, но ова е важен фактор што ќе се рефлектира во цената. Оние кои сакаат да доживеат безжично поврзување од следната генерација, ќе треба да бараат поскапи паметни телефони со Android или нивниот еквивалент на iPhone.

Конечно, да речеме дека првиот уред што го користи Snadragon 860 е POCO X3 Pro, кој беше најавен пред некој ден.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.