Поранешниот председател на САД, Доналд Трамп креира своја социјална мрежа!

Социјалната мрежа на Доналд Трамп може да влезе во етерот за „два до три месеци“.

Високиот советник за Трамп, Џејсон Милер, за Fox News изјави за „Медиабаз“ дека 45-от претседател ќе се врати на социјалните мрежи „за околу два-три месеци“ со својата „сопствена социјална мрежа“. Милер не навлезе во детали како на пример дали услугата ќе биде поблиску до Twitter или Facebook, но рече дека тоа „ќе ја редефинира играта“ и ќе привлече десетици милиони корисници.

„Ова е нешто што мислам дека ќе биде најпопуларно на социјалните мрежи“, рече Милер. „Тоа целосно ќе ја редефинира играта и сите ќе чекаат и ќе гледаат што прави претседателот Трамп, но тоа ќе биде само на нивната сопствена платформа.

Големите платформи за социјални медиуми како Facebook, Twitter, Instagram и Snapchat го спречија Трамп да објавува на нивните страници по немирите во Капитол во јануари, тврдејќи дека тој ги користел сметките за да поттикне насилство.

Додека алтернативите на Twitter како Parler и Gab се покажаа како публика за платформи на конзервативците, најголемиот настан може да биде создавањето на сопствена социјална мрежа од Доналд Трамп. Apple, Google и Amazon претходно го забранија Parler. Во овој контекст, малку е веројатно дека Google и Amazon ќе бидат домаќини на социјалната мрежа на Трамп на cloud услугите заедно со Microsoft.

Deadline забележува дека Stripe и Shopify ги прекинаа врските со Трамп и придружните продавници, така што наоѓањето систем за плаќање за нивната нова платформа може да биде проблематична.

Трамп можеби ќе треба да се справи и со ограничувањата на делот 230 од Законот за етика во комуникациите, што тој го изнесе за време на неговиот мандат, како одговор на етикетирањето на Twitter за сомнителната точност на некои од неговите твитови. Дел 230 спречува интернет компаниите да бидат одговорни за содржината на корисникот. Доколку ова се укине, Трамп може да се соочи со тужби за објавите, видеата и сликите на корисниците објавени на неговата страница.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.