Ажурирани условите за чување на вакцините BioNTech: Вакцината сега може да се чува многу полесно од порано!

Една од најкритичните недостатоци на вакцината BioNTech, е ажурирана. ЕУ ги одобри новите услови за чување на вакцината.

Откако завршија студиите за вакцини за коронавирус, кога станува збор за условите на дистрибуција и чување на вакцините, наидовме на сосема нови проблеми. Особено вакцината BioNTech имаше сериозни недостатоци во овој момент. До новата информација за ажурирање, вакцината BioNTech се чуваше во специјални ладилници на температура помеѓу минус 90 – минус 60 степени.

Сепак, во овој момент имаше нови извештаи дека може да се направи краткорочна промена. Европската администрација за лекови (ЕМА) одобри дека вакцината може да се чува на минус 25 до минус 15 степени 15 дена. Ова значи дека потребата од џиновски ладни ланци на местото на пренесување и складирање на вакцината може да се намали. Вакцината може да се чува само во специјални ладилници заради посакуваните степени од минус 90 до минус 60, но со новиот рејтинг се разбра дека може да се чува и во стандардни медицински ладилници во аптеки или болници.

Давајќи изјава на оваа тема, проф. Угур Шахин изјави дека благодарение на ова ново ажурирање, вакцината може многу полесно да се дистрибуира до целиот свет и затоа ова е многу важен чекор.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.