Популарната екстензија ClearURL е отстранета од веб-продавницата на Chrome!

Инвеститорот Кевин Роберт објави дека ClearURL е отстранета од веб-продавницата на Chrome поради оштетување на деловниот модел на Google.

Екстензијата ClearURL, која има прилично голема база на корисници во прелистувачот Google Chrome, е отстранета од веб-продавницата на Chrome поради некоја причина. Функцијата на оваа наставка е автоматски да брише ставки за следење и следење од URL-адреси за да ви помогне да ја заштитите вашата приватност додека пребарувате на Интернет. Па зошто Google ја отстрани оваа наставка од прелистувачот Chrome?

Пред четири дена, тимот на Google за Chrome, преку електронска пошта, развивачот на ClearURL, Кевин Роберт, објасни: „Главната причина што вашата ставка е отстранета од веб-продавницата на Chrome е затоа што не споделувате доволно информации за евиденцијата на вашето продолжение, прибирање средства и некои од неговите карактеристики.“

После оваа изјава, Кевин Роберт, кој брзо се спротивстави на враќањето на екстензијата целосно избришана од веб-продавницата на Хром, рече дека прекршувањата споменати од Google се само глупост и дека екстензијата, која била со години во продавницата, одеднаш била отстранета од Chrome со производство на различни причини. „Сигурен сум дека ClearURL го оштетува деловниот модел на Google затоа што ова проширување ја прекинува заработката на Google”, рече Кевин Роберт.

Кога URL-адресите содржат кодови за следење, тие предизвикуваат генерирање на некои аналитички податоци. Овие податоци се особено важни бидејќи обезбедуваат одреден финансиски проток помеѓу огласувачот и издавачот на реклами. ClearURL е исто така целосно дизајниран за да спречи кодови за следење и следење да работат и да даде приоритет на приватноста на корисникот. Во оваа фаза, наставката може лесно да се користи во прелистувачи како што се Edge и Firefox. Во Chrome, работи кога ќе ги преземете потребните датотеки надворешно од Github и да ги инсталирате. Дали приговорот упатен на Google ќе биде прифатен или не, ќе се утврдува во иднина.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *