Објавен е процесорот на Qualcomm, Snapdragon 780G!

Qualcomm Snapdragon 780G, произведен со процес на изработка од 5 nm, е официјално претставен.

Конечно официјално беше претставен Snadpragon 780G, кој ќе напојува паметни телефони од средна и висока класа. Процесорот, кој е наследник на Snapdragon 768G, е домаќин на истата технологија на процеси од 5 nm како Snapdragon 888. Значи, со што им нуди на корисниците Snapdragon 780G? Да го разгледаме подетално процесорот на новата генерација на Qualcomm.

Спецификации на Snapdragon 780G

Произведен со процес на изработка на 5 nm, Snapdragon 780G доаѓа со сосема нова архитектура. Одликувајќи се со процесорот Kyro 670 на Qualcomm, 780G ветува зголемување на перформансите до 40 проценти во споредба со моделот 768G што го заменува.

Комбинирајќи 4 јадра Cortex-A78 и 4 Cortex-A55, процесорот вклучува Spectra 570 тројно провајдер и Qualcomm Hexagon 770 процесори за вештачка интелигенција. Во исто време, 780G, кој има мотор на вештачка интелигенција Qualcomm од 6-та генерација, исто така, покажува двојно повеќе од перформансите на вештачката интелигенција во споредба со процесорот од претходната генерација.

На страната на графиката, 780G, кој ја зема потребната моќност од Adreno 642 GPU, исто така привлекува внимание со своите игри перформанси. Во овој дел, процесорот од новата генерација, кој ја носи вистинската 10-битна HDR карактеристика со Qualcomm Snapdragon Elite Gaming, нуди и поддршка за 144Hz дисплеј со резолуција FHD +.

Процесорот, кој поддржува RAM меморија до 16 GB LPDDR4, како и непречена играчка изведба, поддржува и Wi-Fi 6 до 3,6 Gbps благодарение на системот Qualcomm FastConnect 6900.

Засега не е објавено официјално соопштение за датумот на издавање на предметниот модел или на кој уред ќе се користи за прв пат. Сепак, според информациите добиени од извори блиски до компанијата, се проценува дека првиот модел со 780G ќе биде Xiaomi Mi 11 Lite.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.