Објавена архитектура Armv9!

Армх9 архитектурата насочена кон безбедноста и вештачката интелигенција беше воведена Арм.

Арм ја најави архитектурата Armv9, прва голема промена во архитектурата откако беше воведена архитектурата Armv8 пред 10 години. Компанијата наведува дека новата архитектура ќе се користи во следните 300 милијарди чипови на АРМ.

„Додека гледаме кон иднината што ќе ја дефинира вештачката интелигенција, ние мора да ги поставиме темелите на пионерските компјутери подготвени да се справат со уникатните предизвици што ќе се појават“, рече Симон Сигарс, извршен директор на „Арм“. Armv9 е одговорот на тоа. Чипот ќе биде во првите редови на следните 300 милијарди чипови базирани на Arm поради побарувачката за широко специјализирана, безбедна и моќна обработка изградена врз економијата, слободата на дизајнот и достапноста на компјутерите со општа намена. користејќи изрази.

Постојат 2 главни фокусни точки за чипот. Тоа се вештачка интелигенција и безбедност. Арм вели дека ќе има повеќе од 8 милијарди уреди со глас до средината на 2020-тите, а 90 проценти од апликациите ќе вклучуваат елементи на вештачка интелигенција. Arm соработуваше со Fujitsu за да создаде Scalable Vector Extension (SVE), а сетот инструкции SVE2 сега е дел од Armv9 за подобро машинско учење и обработка на дигитален сигнал.

Чипот користи Скриена компјутерска архитектура (CCA), која ги штити податоците од пристап за време на употребата и обезбедува заштита на ниво на хардвер во однос на безбедноста. Покрај тоа, ќе се обезбеди технологија наречена Realms што апликациите можат да ја користат надвор од безбедни и небезбедни области.

Нема детали за тоа кога чиповите со новата архитектура ќе го заземат своето место на пазарот.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.