Ryzen 6000 процесорите можат да дојдат со 25 проценти зголемување на перформансите!

Процесорите од серијата AMD Ryzen 6000 базирани на Zen 4 се очекува да дојдат до сериозно зголемување на перформансите.

AMD има значителен успех со својата архитектура Zen, и оваа архитектура му помогна на брендот да украде удел на пазарот од Intel и што е најважно, да привлече ентузијасти за технологија. Додека Zen 2 беше важен чекор напред за серијата Ryzen 3000 на работната површина, Zen 3 помина уште подобро. Сега, се зборува за тоа што ќе донесе архитектурата Zen 4. Според наводите, Зен 4 ќе обезбеди прилично големо зголемување на перформансите. Всушност, да подвлечеме дека се зборува за 25% подобрување на перформансите за Ryzen 6000 процесорите.

Зголемувањето на перформансите е, се разбира, честа појава при преминот од една генерација на друга со Zen. Веќе, Zen 3 може да се справи со секој обем на работа, како што се игри, продуктивност, создавање содржина и компјутерска општа намена. Од друга страна, се наведува дека скокот во изведбата од Zen 3 до Zen 4 ќе биде повеќе од скокот од Zen 2 до Zen 3.

Според ChipsandCheese, Zen 4 може потенцијално да донесе 25% добивка во IPC (упатства на час). Меѓутоа, ако се зголемат брзините на часовникот, вкупното зголемување на перформансите може да достигне 40 проценти во споредба со Zen 3.

AMD се чини дека се фокусира на околу 19 проценти вкупно во зголемувањето на IPC неодамна. Се разбира, ова е сосема доволно. Ова се вели затоа што Зен 4 претставува транзиција кон процес на производство од 5 нанометри. Зен 3 е AMD процесори од втора генерација што користи јазол од 7 nm, додека преминот кон 5nm ќе обезбеди поголема добивка во перформансите.

Дополнително, се тврди дека AMD може да достигне максимална брзина на часовникот од 5 GHz како резултат на одење во јазолот од 5 nm. Инженерскиот примерок базиран на Zen 4, EPYC Genoa, исто така, обезбеди 29% подобрување на перформансите во споредба со Милан-процесор базиран на Zen 3 со иста конфигурација на јадрото и брзина на часовникот.

Да видиме, дали очекувањата ќе се исполнат со процесорите базирани на Зен 4?

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.