Х-зраци емитирани од Уран откриени за прв пат во историјата!

Група научници кои работат во различни институции откриле некои Х-зраци емитирани од Уран, кои се многу тешки за испитување. Научниците, кои велат дека ова е прва за Уран, претпоставуваат дека неколку причини може да предизвикале рендгенски зраци.

Научниците спроведоа извонредно истражување за Уран, една од планетите најдалеку од Земјата, лоцирана во Сончевиот систем. Според истражувањето објавено во „Journalурнал за геофизички истражувања: вселенска физика“, научниците откриле некои рендгенски зраци емитирани од Уран. Експертите велат дека ова е нешто прво за Уран, но вообичаено за другите планети.

Се верува дека рентгенските зраци откриени на Уран можат да дадат многу важни информации за оваа планета. Научниците сметаат дека со добиените наоди може да се добијат детални информации за Уран, кои се презентираат како една од најтешките планети за испитување, а може да дојде дури и редот на Нептун покриен со мраз при откривањето на Х-зраци.

Овие рендгенски зраци може да имаат неколку причини, се вели во заедничката изјава на научници кои работат во Центарот за астрофизика Харвард-Смитсонијан, колеџот Универзитет во Лондон и Европски центар за вселенска астрономија. Научниците, кои велат дека една од овие причини може да бидат наелектризирани честички во горната атмосфера на Уран, сметаат дека овие честички можат да комуницираат со Сонцето или Уран.

Научниците продолжуваат да работат на нивното откритие. Сепак, постои друга ситуација што ги возбудува луѓето за оваа тема. Толку многу што се смета дека брзината на вртење и магнетното поле на Уран ги направија овие Х-зраци визуелен празник. Експертите шпекулираат дека може да изгледа многу поубаво од Aurora Borealis. Да видиме какви нови откритија ќе се направат во врска со оваа планета, која и денес е полна со мистерии.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.