НАСА ќе изврши две нови мисии на Венера!

НАСА планира да изврши две мисии на Венера за прв пат во повеќе од 30 години.

НАСА објави дека избрале две нови роботски мисии за Венера, соседот на Земјата. Мисиите во Венера се именувани како ДАВИНЦИ + и ВЕРИТАС.

Првата мисија се вика благородни гасови на длабока атмосфера Венера, Анкета за хемија и слика или накратко DAVINCI +, додека возилото ќе патува до Венера за да направи и фотографии со висока резолуција од површината на планетата и уникатни геолошки карактеристики, вклучувајќи ги и нејзините слични на континентот. тесери Дополнително, возилото ќе распореди сфера за слетување што ќе патува низ атмосферата на планетата и ќе собира податоци за гасовите присутни таму. Мисијата ќе им помогне на научниците да утврдат дали Венера има некаков океан и да разбере како планетата станала ваква стаклена градина.

Втората мисија ќе патува со ВЕРИТАС за да создаде детални, тродимензионални мапи на површината на планетата со помош на синџир на радарот. Возилото исто така ќе ги следи инфрацрвените емисии од површината за да ја мапира структурата на карпите. Со VERITAS, НАСА се надева дека ќе разбере подобро како геолошките сили работат на Венера и зошто планетата се развила толку поразлично од Земјата.

Агенцијата обезбедува приближно 500 милиони долари финансирање на секој од нив за да ги направи овие проекти реалност. Исто така, треба да се напомене дека возилата ќе бидат лансирани некаде помеѓу 2028 и 2030 година.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.