Google користи вештачка интелигенција за дизајнирање чипови!

Google се занимава со помош на вештачката интелигенција во дизајнот на чипови.

Истражувачите на Google објавија нов труд во средата во Природа. Написот ја опишува графичката конвулутивна нервна мрежна архитектура базирана на работ, која учи како да се дизајнира физичкиот аранжман на полупроводник за да се овозможи тоа да се реализира со вештачки интелигенции. Интересно, компанијата исто така користи АИ за дизајнирање на други АИ чипови кои нудат поголеми перформанси.

Оваа ситуација, спомената од Google, може да се опише како важен развој на дизајнот на чипови што може да има сериозни импликации за оваа област. Во нивното резиме на трудот објавен во „Природа“, истражувачите го опишуваат своето достигнување со овие зборови: „И покрај педесет години истражување, планирањето на подот на чипови ја предизвика автоматизацијата и бараше напорна работа со месеци од инженерите за физички дизајн за да се произведат распоред за производство. Тука презентираме пристап за учење на длабоко засилување за планирање на подни чипови. Нашиот метод автоматски креира планови за чипови за помалку од шест часа. Ова производство е супериорно во однос на вештачките, во сите клучни метрики, вклучувајќи потрошувачка на енергија, перформанси и простор за чипови “.

Способностите на методот развиен од истражувачите не можат да се карактеризираат како едноставни претпоставки. Истражувачите на Гугл наведуваат дека тие го користеле методот што го развиле за дизајнирање на единиците за обработка на тензори од следната генерација (ТПУ), што компанијата ги користи за машинско учење. Така, тие во суштина развија АИ за да дизајнираат чипови што ги зголемуваат перформансите на АИ. Овој циклус во производството се чини дека е намерен. Истражувачите велат дека тие веруваат дека помоќниот хардвер дизајниран за вештачка интелигенција ќе го забрза напредокот на АИ и ќе создаде симбиотска врска помеѓу двете полиња. И ако чиповите дизајнирани за вештачка интелигенција се навистина подобри во сите клучни метрики, овие достигнувања може да имаат други придобивки.

Иако овој метод опишан од истражувачите е сè уште ограничен да се користи во TPU, опсегот на методот може да се прошири во наредните денови. Компанијата, најверојатно, исто така, ќе може да го користи новиот метод за развој на специфични за апликација интегрални кола (ASIC) кои се наменети да служат специфични функции. Овој напредок исто така може да го олесни развојот на ASIC. Така, Google ќе има можност да се откаже од повеќе готови решенија.

Треба да се напомене дека и другите развивачи исто така можат да имаат корист од ова истражување, бидејќи Google ги става TPU достапни преку наменска табла заедно со Google Cloud.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *