Дојде поддршка на Android 12 за scrcpy!

Алатката за пресликување на екранот телефон на компјутер „scrcpy“ сега поддржува и уреди со Android 12.

Android Debug Bridge или скратено АДБ, е корисна алатка за програмери кои сакаат да читаат системски логови, да ги менуваат поставките или да ги автоматизираат дејствата на уредите. При креирање на САД, Google имаше намера само да обезбеди интерфејс за командна линија. Во март 2018 година, развивач создаде алатка на врвот на АДБ што овозможува не само да го пресликува екранот на телефонот Андроид, туку и да го контролира од далечина од компјутер. Оваа алатка се нарекува „scrcpy“.

scrcpy се залага за „копија на екранот“. Софтверот се состои од две компоненти. Ова се серверска апликација за уредот со Android испратена на компјутер и тунел АДБ каде што комуницира со услугата преку приклучок за клиент. Екранот на телефонот е кодиран како видео од 26.26, декодирано од scrcpy клиентот и се прикажува на компјутерот. Влезовите за тастатура и глувче исто така се испраќаат до серверот и се преведуваат на соодветни влезови на уредот.

Со најновото ажурирање, софтверот сега вклучува поддршка за уреди со Android 12. Пред новото ажурирање, scrcpy создаде стандарден „безбеден екран“ за поддршка на апликации за пресликување кои блокираат слики од екранот. Но, Android 12 не дозволува процес со дозволи за апликации за создавање безбеден екран. Затоа, софтверот се урива секогаш кога некој корисник ќе се обиде да види блокирана апликација. Решението е да се создаде небезбеден екран.

Друг важен додаток на scrcpy е можноста да се користи видео-протокот како веб-камера на Linux. Софтверот додава поддршка за v4l2loopback (Video 4 Linux loopback), што овозможува видео-проток да се отвори со V4L2 софтвер, како што е OBS. На овој начин, видео-протокот сега може да се прикаже како веб-камера и да се прикаже во прозорец. Покрај тоа, има одлики како заклучување на видео ориентацијата на првата ориентација на уредот, исклучување на уредот кога е затворен софтверот, нови кратенки за 4-то и 5-то копче, автоматско менување на големината на прозорецот за отстранување на црните граници и зачувување датотеки до/sdcard/Преземи наместо / преземањa.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.