Научниците развија маска што може да покаже дали некое лице е заразено со коронавирус!

Инженерите од МИТ и Универзитетот Харвард развија заштитна маска, со која може да се утврди за 90 минути дали лицето што го носи е заразено со коронавирус, објави Институтот за технологија во Масачусетс (МИТ).

Маските имаат вградени сензори за еднократна употреба, кои можат да бидат вградени во други маски за лице, и можат да бидат прилагодени за откривање на други вируси.

Сместени се во внатрешноста на маската и можат да детектираат вирусни честички во здивот и се дизајнирани така што корисникот може да ги активира кога е подготвен да го изврши тестот.

Од приватност, резултатите се прикажуваат само на внатрешната страна на маската.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.