Тој доби два милиони долари за пронаоѓање на грешка во платформата за криптовалути

Инвеститорот од проектот Optimism објави дека „критичната грешка“ била идентификувана и навреме закрпена на почетокот на овој месец.

Грешката, која можеше да им дозволи на хакерите да создадат онолку криптовалути на Ethereum (ETH) колку што ќе посакаа според сметките на Optimism, првпат беше откриена од хакерот на белата капа и развивачот на џеилбрејк на iOS, Џеј Фримен.

Тој објасни во својот блог дека грешката може да му дозволи на напаѓачот да генерира пари во кој било синџир во гранката „OVM 2.0“ на софтверот Optimism.

За своите напори, Фримен беше награден со една од најголемите награди во лов на бубачки, а вкупната сума беше 2.000.042 долари.

Иако ова е една од најголемите награди до сега платена за пронаоѓање критични грешки, MakerDAO штотуку објави дека ќе понуди максимална награда од 10 милиони долари за секој што може да посочи критични безбедносни закани во паметните договори на компанијата.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *