Хакери украле популарна колекција NFT вредна милиони долари

Bored Ape Yacht Club е една од најпопуларните NFT колекции, која неодамна беше цел на хакерски напад.

Фишинг-нападот на Инстаграм резултираше со кражба на речиси стотина Bored Ape Yacht Club NFT, во вкупна вредност од околу 2,8 милиони долари. Bored Ape Yacht Club (или BAYC) е управуван од Yuga Labs – еден од најмистериозните NFT колективи.

Откриена е ранливост што им дозволува на напаѓачите да украдат BAYC NFT од паричниците на корисниците. За време на операцијата беа украдени 91 NFT, вклучувајќи четири Bored Ape, шест Mutant Ape и три Bored Ape Kennel Club NFT. Напаѓачите украле и друга дигитална стока.

Се посочува дека, без разлика дали корисниците веруваат дека Web3 е иднината или не, сите се согласуваат дека во оваа област има голем број на измами, измами и кражби. Скоро секоја недела луѓето губат виртуелни добра од различни вредности.

Причината за ова во голема мера е што корисниците се препуштени сами на себе во структурата Web3 и честопати не се дел од некоја јасна структура. Сопствениците на NFT мора да преземат екстремни мерки за да се заштитат себеси и нивните производи.

Дури и угледните институции, кои имаат добри извори на финансирање (како што е Bored Ape Yacht Club), не се имуни на напади. BAYC исто така беше нападнат на 1 април преку неговиот сервер Discord.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *