Netflix веќе не прогледува низ прсти: Ќе наплатува за споделување лозинки

Netflix би можел да воведе поевтина претплата со реклами многу побрзо од очекуваното.

Во белешката што компанијата ја проследи до своите вработени, директорите на Netflix велат дека нивната цел е да воведат пакет реклами во последните три месеци од оваа година и дека планираат да ги „решат“ заедничките профили меѓу нивните претплатници во истиот период, пренесува NYTimes, цитирајќи свои анонимни извори од компанијата.

Минатиот месец, гласините за нов пакет ја запрепастија медиумската индустрија, особено затоа што компанијата со години вели дека на нејзината стриминг платформа никогаш нема да се појават реклами.

Сепак, Netflix се соочува со сериозни деловни предизвици. Изгубија 200.000 претплатници во првите три месеци од оваа година, за првпат во една деценија деловно работење, а се очекува да загубат уште 2 милиони во наредните месеци. Од објавувањето на падот на бројот на претплатници, цената на акциите на компанијата драстично падна, бришејќи околу 70 милијарди долари од пазарната вредност.

Рид Хестингс, еден од извршните директори на компанијата, им рече на инвеститорите дека Netflix ќе ја испита можноста за воведување реклами на платформата и дека ќе се обиде да го „реши во следните година или две“.

Неодамнешното известување до персоналот сигнализираше дека рокот е забрзан.

„Да, одлуката е брза и амбициозна, ќе бара некои компромиси“, се вели во белешката.

Портпаролката на Netflix одби да ги коментира најновите информации.

Netflix нуди различни нивоа на плаќање за пристап до услугата – најпопуларниот пакет чини 15,49 долари месечно, а планот е новиот пакет да чини помалку. Други стриминг платформи имаат слични планови. HBO Max, на пример, нуди услуга без реклами за 15 долари месечно, додека услугата без реклами чини 10 долари.

Во белешката до вработените, директорите на Netflix се осврнаа на нивните конкуренти, велејќи дека HBO и Hulu успеале „да го одржат својот бренд нудејќи претплати за рекламирање“.

Минатиот месец, Netflix исто така соопшти дека има намера да наплаќа повисоки цени на претплатниците кои го споделуваат профилот со неколку луѓе.

„Значи, ако имате сестра, да речеме, која живее во друг град и сакате да го споделите вашиот профил на Netflix со неа, тоа е одлично“, рече Грег Питерс, главен оперативен директор на Netflix, на состанокот за заработката на компанијата. „Не се обидуваме да го запреме ова споделување, но ќе бараме од вас да платите малку повеќе за да можете да го делите профилот со неа.“

Питерс рече дека компанијата ќе ја „повтори оваа позиција“ за следната година, или нешто повеќе, за поделбата на сметките, пред да претстави нов план.

Во белешката до вработените, директорите на Netflix рекоа дека „заедно со пакетот за рекламирање, ќе претстават поширок план за споделување профили“.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *