Signal може да биде забранет во Белгија

Белгија планира да предложи измена на законот што ја надминува претходната обврска за задржување податоци.

Сегашната легислатива во Белгија вели дека давателите се обврзани да ги чуваат само податоците што се веќе собрани, а податоците што давателот ги немал не можат да се чуваат бидејќи истите податоци не постојат.

Според новиот предлог-закон, провајдерите се принудени да ги евидентираат сите податоци во име на владата, дури и ако нема потреба од тоа. Новиот закон предвидува и складирање и евидентирање на податоците.

Ова е на штета на популарната апликација Signal, чија функционалност привлече многумина бидејќи апликацијата не складира повеќе податоци отколку што е потребно. Доколку новиот предлог-закон биде прифатен во Белгија, апликациите како што е Сигнал би можеле да станат нелегални.

Тимот што го создаде Сигнал е горд што апликацијата ги складира само податоците што се неопходни. Тоа значи дека она што не е зачувано не може да протече. Сигналот знае само кога е креирана сметката и кога корисникот последен пат е поврзан на мрежата. Апликацијата не следи кој испраќа пораки, на кого и кога.

Белгија сака новиот закон да го принуди Сигнал да ги следи корисниците, но и да чува податоци за тоа какви контакти имале корисниците и со кого комуницирале. Ова може да ја отежне работата на апликацијата Signal во Белгија.

Многу е веројатно, доколку Белгија го одобри споменатиот предлог-закон, ваквиот расплет од ситуацијата ќе следи и во другите земји од Европската унија.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *