Новиот софтвер за iPhone и iPad пристигнува следната недела

Како и секоја година во јуни ќе дознаеме на какви софтверски иновации работеше Apple, а може да очекуваме и нова верзија на лаптопот MacBook Air.

Следната недела ќе се одржи Apple Conference WWDC 2022, на која Тим Кук и неговиот тим треба да ги претстават иновациите на кои нивните инженери работеа во претходниот период. Бидејќи конференцијата е фокусирана првенствено на софтвер и програмери, не треба да очекувате премногу хардвер.

Apple ќе го остави хардверот за септември и конференцијата на која ќе ја претстави новата генерација на iPhone и паметниот часовник. За конференцијата следната недела, според сегашните гласини, можеме да очекуваме само нов MacBook Air, а иако претходно шпекулиравме за очилата на Apple за виртуелна и проширена реалност, се чини дека нивното претставување ќе биде одложено за вториот дел од годината или 2023 година.

 

Најинтересните вести, според тоа, можеме да ги очекуваме во областа на софтверот. Новата верзија на оперативниот систем iPhone носи подобрувања во начинот на прикажување на известувањата, здравствената апликација и некои нови опции во апликацијата за пораки. Со iMessages, гласовните пораки би можеле да се испраќаат со iOS 16, додека новитетите во апликацијата за следење на здравјето на корисниците ќе важат и за iPhone и Apple Watch.

Со следната генерација на iPhone, Apple конечно треба да воведе поддршка за секогаш вклучен екран, па известувањата ќе се прикажуваат на екранот дури и кога телефонот не се користи. Оваа опција е веќе достапна на многу уреди со Android, а Apple планира специјални виџети за iPhone, така што корисниците ќе можат да гледаат различни информации и известувања на екранот на телефонот без потреба да го активираат. Меѓу другите иновации кои Apple ги подготвува, неопходно е да се споменат подобрувањата во оперативниот систем на таблетите кои одат во насока на дополнителни опции за мултитаскинг.

кога станува збор за претходните години, софтверот што Apple го претстави на конференциите на WWDC вообичаено ќе им биде достапен на корисниците во втората половина на септември, така што можеме да го очекуваме истото за iOS 16 и другите нови верзии на софтвер што ќе ги видиме следната недела.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *