Телеграм под притисок даваше информации за корисниците

Telegram е популарна бесплатна апликација, која оние кои ја користат генерално ја сметаат за посигурна од слични апликации бидејќи пораките што корисниците ги испраќаат и примаат се шифрирани. Иако компанијата во минатото се обврза да ги држи своите повеќе од 500 милиони активни корисници надвор од дофатот на владата секој месец, сега ситуацијата се чини дека е променета.

Според германските медиуми, Телеграм клекнал под притисок на истражителите на Сојузната канцеларија на криминалистичката полиција на Германија и ги предавал бараните податоци во случаите кога корисниците биле осомничени за кривични дела тероризам и злоупотреба на деца. Компанијата, наводно, игнорирала некои барања поврзани со други видови криминал.

Извор, цитиран од XDA-developers, рече дека ова е прв пат Телеграм да и обезбеди на германската полиција информации за корисниците. Претходно, Телеграм беше цврст во своите ставови за приватноста и ги игнорираше барањата на властите, дури и ако тие беа поврзани со криминал.

Тимот за развој на Telegram се придвижи со избегнување на прописите во различни земји. Дубаи е моменталниот дом на компанијата, но неговите сервери се лоцирани низ целиот свет. Поради тоа на властите им е многу тешко да дојдат до податоци од Telegram, но очигледно не е невозможно.

Сега се шпекулира како Федералната канцеларија на криминалистичката полиција на Германија успеала да дојде до бараните податоци, бидејќи од Телеграм нема официјална информација за овој настан.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.