Интернет Експлорер заминува во историјата: Мајкрософт утре конечно ќе го повлече својот веб-прелистувач по цели 27 години

Мајкрософт конечно утре ќе го повлече Интернет Експлорер засекогаш.

Технолошкиот гигант постепено се оддалечи од софтверот кој старее 27 години на сцената, почнувајќи одново со новиот прелистувач Edge во 2015 година за да се совпадне со лансирањето на Windows 10.

Поддршката за финалната верзија, Интернет Експлорер 11, се одржува, иако повеќето луѓе веќе се префрлиле на друго место.

Со прекинување на поддршката, ова значи дека повеќе нема да се воведуваат важни безбедносни ажурирања и поправени грешки.

Според Statcounter, само 0,45 отсто од корисниците на интернет сè уште го користат прелистувачот Интернет експлорер.

Во блог пост во кој ја објаснува одлуката минатата година, Шон Линдерсеј, програмски менаџер на партнерска група за Microsoft Edge, напиша: „Во текот на минатата година, можеби сте го забележале нашето оддалечување од поддршката за Internet Explorer (IE), како што е најавата за крај на поддршката за IE од онлајн услугите на Microsoft 365.

„Денес сме на следната фаза од тоа патување: објавуваме дека иднината на Internet Explorer на Windows 10 е во Microsoft Edge. Не само што Microsoft Edge е побрзо, посигурно и помодерно искуство за прелистување од Internet Explorer, туку е способен да одговори и на една клучна грижа: компатибилност за постари, наследни веб-локации и апликации“.

Фирмата веќе го отвори патот за „смртта“ на Интернет Експлорер, завршувајќи ја поддршката за него во веб-апликацијата Microsoft Teams во 2020 година.

Линдерсеј додаде: „Microsoft Edge има вграден режим на Интернет Експлорер така што можете да пристапите до тие наследени веб-страници и апликации базирани на Интернет Експлорер директно од Microsoft Edge.

– Со оглед на тоа што Microsoft Edge може да ја преземе оваа одговорност а и повеќе, десктоп апликацијата Интернет Експлорер 11 ќе биде повлечена и ќе излезе од поддршка на 15 јуни 2022 година, за одредени верзии на Windows 10.“

Веста дојде како разочарување за многу милениумци кои пораснаа користејќи го веб-прелистувачот Интернет Експлорер.

На Твитер, еден корисник напиша: „Не користам IE со децении, но тоа беше прелистувачот што го имав во поголемиот дел од моето детство. Без разлика дали сте го сакале или мразеле Интернет Експлорер, тоа ќе биде крај на една ера.“

 

Internet Explorer беше еден од најкористените веб-прелистувачи, достигнувајќи врв од околу 95 проценти во текот на 2002 и 2003 година.

Сепак, се бореше пред конкуренцијата, а во мај 2012 година беше објавено дека Chrome на Google го престигна Интернет Експлорер како најкористен прелистувач во светот.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.