Можеби не сте свесни за овие корисни опции во Windows 11

Иако Windows 11 полека се приближува кон своето прво големо ажурирање, „Sun Valley 2“, сепак нуди некои функции кои можеби воопшто не сте ги знаеле, а кои можат да ви помогнат со секојдневниот оперативен систем.

 

Некои од основните работи и функции на Windows 11 се на едноставно место, но некои се навистина тешко да се најдат.

Еве седум работи за кои можеби не сте знаеле дека постојат на Windows 11.

Voice Typing

Диктирањето на Windows е значително подобрено во претходните години, а Windows 11 го прави уште полесно и подостапно. Без разлика каде се наоѓате, со истовремено притискање на копчето WIN + H ќе можете да кажете порака, како на пр. команда за отворање на одредена апликација.

Emoji i GIF избирач

Ако сакате брзо да додадете емотикони или GIF на документ или порака, притиснете Win + истовремено. (точка), по што ќе се појави прозорец кој ви овозможува да пребарувате и избирате емотикони или GIF-а.

Скриено мени Start

Со десен клик на иконата од менито Start ќе се отвори прозорец со избор на корисни апликации што можеби ќе ви бидат потребни.

Мени Context

Windows 11 донесе промена во Контекстното мени, кога ќе кликнете со десното копче на одредена апликација или папка. Но, и ова може да се смени, бидејќи само во тој случај се оди на последната опција „Прикажи повеќе опции“ и се притиска Shift + F10, по што ќе се појави оригиналното Контекстно мени.

Snap Layouts

Одете во Start Menu> Settings> System> Multitasking и погрижете се да ги вклучите сите распореди, да имате повеќе функции за време на распоредувањето на апликацијата итн.

Прилагодете ја јачината на звукот само за апликации

Ова е корисна, но тешко достапна функција во Windows 11. Ви овозможува да ја прилагодите јачината на звукот само во една апликација, додека во другите останува непроменета. Одете во Поставки> Систем> Звук> Миксер за јачина и ќе можете да ја прилагодите јачината на звукот за секоја апликација што е активна.

Context

Windows 11 го подобри начинот на кој можете да копирате и залепите текст со иста брзина како притискање на CTRL + C и CTRL + V. Притиснете WIN + V и ќе се појави прозорец со претходно копиран текст што можете да го залепите.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *