Развој на вештачка интелигенција: Софтверот напиша есеј за себе за два часа

МАЛМЕ – Софтвер заснован на принципот на вештачка интелигенција (ВИ) успешно „напиша“ цел есеј за себе, шведската научничка Алмира Тунстром ги објави резултатите од најновото достигнување во областа на подобрување на вештачката интелигенција, објавија шведските медиуми.
Имено, за време на последниот експеримент во проучувањето и усовршувањето на програмата за вештачка интелигенција наречена „GPT-3“, научниците упатија барање програмата да напише есеј за себе од вкупно 500 карактери, користејќи цитати и научни референци.

 

Резултатот од експериментот предизвика голема љубопитност кај научниците ширум светот, бидејќи софтверот успеа да напише есеј за помалку од два часа, што научниците го окарактеризираа како „повеќе од успешен“.

Експериментално е отворена „Пандорината кутија“ за понатамошни истражувања во областа на вештачката интелигенција, додека прашањето за достигнување свест на ниво на вештачка интелигенција сега изгледа се поверојатно. Сега овде се поставуваат многу етички прашања кога станува збор за понатамошни истражувања.

“Она што се случи е вистински феномен на природата. Се поставува прашањето какви дилеми ќе предизвика оваа технологија и како ќе успееме да го решиме сето тоа. Сè што знаеме е дека отворивме сосема ново научно поле”, изјави Швед. научник Алмира Танстром.

Вештачката интелигенција претставува една од најмистериозните области во областа на компјутерските системи. Целта за создавање на т.н вештачката интелигенција го претставува стремежот на научниците да создадат програми (софтвер) кои ќе имаат принцип на функционирање сличен на човечкото размислување.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *