Сите се плашиме од тоа: Еве што да правите кога ќе се запали светлото „Check engine“.

Жолтото светло за проверка на моторот е само едно од многуте предупредувачки светла на таблата со инструменти, но неговата важност е многу голема и ако го игнорирате, може да предизвика сериозно оштетување на вашиот автомобил.

Што да направите кога ќе се вклучи?

Симболот за блок на моторот треба да го гледате само кога ќе го стартувате автомобилот кога ќе се запалат сите светла. Ако се вклучи додека возите, сфатете го многу сериозно. Најдобро би било да отидете што е можно поскоро во сервис каде што ќе се направи дијагноза на автомобилот и ќе се дознае причината за запаленото светло. Светлото „Провери го моторот“ не означува дефект или проблем што би предизвикал веднаш да го запрете возилото, слободно продолжете да возите, но посетете сервисен центар што е можно поскоро.

 

Но, во комбинација со осветлувањето на оваа светилка, може да се случи автомобилот да влезе во таканаречениот режим на работа „Safe mode“ со намалена моќност и брзина со цел да се спречи оштетување на погонската единица. Во овој случај, веднаш одете во сервисен центар бидејќи воопшто не е пријатно да се вози автомобил со минимална достапна моќност.

Светлото не свети туку трепка, што е тоа?

За разлика од ситуацијата кога светлото е постојано вклучено, трепкањето на симболот „Провери го моторот“ значи посериозен проблем што може да значи можност за непосредна опасност за моторот. Ова е знак дека веднаш треба да отидете во сервисен центар, а се препорачува автомобилот да го возите максимално нежно, иако тој не е влезен во „Safe mode“.

Кои се најчестите причини поради кои свети сијаличката за проверка на моторот?

Ова светло може да се запали од различни причини и често не е сериозен проблем кој бара скапа поправка. Може да укаже на проблеми со многу делови на моторот и системот за довод и издувни гасови, како што се вентилот за довод, сензорот за проток на воздух, ламбда сондата…

Често, причините за неговото палење се испукани цевки на доводот и издувните гасови на моторот. За да ја дознаете точната причина за палењето на светлото, неопходно е да го поврзете автомобилот со дијагностички уред, кој во повеќето случаи веднаш ќе ја открие причината за предупредувањето.

Колку чини дијагностика на моторот?

Во зависност од услугата, генерално ќе платите помеѓу 150 и 500 куни за дијагностика на моторот. Целиот процес трае помалку од половина час, а повеќето услуги ќе го направат тоа веднаш наместо вас, без да мора да закажете посебен термин. Можете сами да направите дијагностика на моторот ако имате сопствен уред. Тие се лесно достапни преку шалтер и чинат од околу 200 куни. При купувањето мора да внимавате да изберете модел кој е компатибилен со вашиот автомобил.

Може ли само да се исклучи светлото?

Можно е да се исклучи светлото со помош на OBD2 дијагностика, а „мајсторите од соседната гаража“ често се обидуваат да го решат проблемот на овој начин кога причината за палењето на светлото не им е целосно јасна. Тоа често го прават на барање на самите сопственици на возила, кои едноставно ги нервира светлината. И навистина, во некои ретки случаи, светилката може да се вклучи без вистинска причина и по исклучувањето да не се вклучи повторно, пишува Јутарњи лист.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *