Машината за правење пари на Мета во неволја – Фејсбук за прв пат објави пад на приходите

Социјалната мрежа го објави својот прв годишен пад на приходите во вториот квартал. Најавен е пад од еден процент на 28,8 милијарди долари, а се предвидува дека во третиот квартал падот може да биде уште поголем.

Вкупниот профит на компанијата-мајка на Фејсбук, Мета, падна за 36 отсто на 6,7 милијарди долари. Reality Labs, одделот одговорен за создавањето на метаверсот на Марк Закерберг, изгуби 2,8 милијарди долари овој квартал.

Иако Вол Стрит го очекуваше првиот пад на приходите, ова потврдува колку бизнисот на Мета брзо стана предизвик на сите фронтови. Известувањето на Apple „Ask an app to not track“ на „iPhone“ ги направи рекламите на Мета помалку ефективни, што само минатата година ја чинеше Мета 10 милијарди долари приходи од реклами. Сегашната економија, која многу брзо забавува, доведе и до тоа огласувачите да инвестираат помалку.

Во меѓувреме, во своите напори да се натпреварува со TikTok, Мета ги реорганизира Фејсбук и Инстаграм за да ги нагласи кратките видеа и објави кои системот им ги препорачува на луѓето. Зборувајќи со аналитичарите, Цукерберг рече дека процентот на содржини што луѓето ги гледаат на Фејсбук и Инстаграм што доаѓаат од сметките што корисниците не ги следат ќе се удвои повеќе од следната година. Изградбата на вештачка интелигенција потребна за да се случи тоа е скапа инвестиција, истакна Закерберг.

Иако приходите на Мета се намалуваат, компанијата успеа да го зголеми бројот на дневни корисници на Фејсбук за три отсто на 1,97 милијарди, со што се смени загрижувачкиот пад на корисниците забележан пред неколку квартали. Мета објави дека 2,88 милијарди корисници сега го користат нејзиниот пакет апликации – Facebook, Messenger, Instagram и WhatsApp – секој ден, што е четири отсто повеќе од пред една година.

Зукерберг рече дека компанијата видела трендови кои се попопуларни од очекуваното на Facebook, главно поради зголемената интеракција со видеата. Форматот на кратко видео Reels заработува побрзо од Stories. На долг рок, компанијата очекува Reels да биде двигател на приходите.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *