Кинескиот технолошки гигант воведува такси без возач во Вухан

Кинескиот технолошки гигант Baidu ги собра сите потребни дозволи за да понуди комерцијална услуга роботакси, целосно без возач. Услугата првично ќе биде понудена во Чонгкинг и Вухан преку апликацијата за возење со град, Apollo Go.

Baidu забележа голем успех во Вухан и Чонгкинг неколку месеци откако на компанијата и беше одобрена дозвола да обезбедува транспортни услуги без возач на отворени патишта во Пекинг. Разликата е во тоа што услугата во Пекинг сè уште не е комерцијална.

 

„Кога Baidu ќе започне во Вухан и Чонгкинг, ќе биде првпат компанија за автономни возила да може да понуди целосно транспортна услуга без возач во Кина“, рече Baidu. Во меѓувреме во САД, Круз неодамна почна да нуди комерцијална услуга без возач во Сан Франциско, а Waymo ја нуди во Аризона од 2020 година.

„Ова е огромна квалитативна промена“, се вели во соопштението на Веи Донг, потпретседател и генерален менаџер на интелигентната групација за возење на Baidu. „Ние веруваме дека овие дозволи се клучна пресвртница на патот до превртната точка кога индустријата конечно ќе може да воведе целосно автономни услуги за возење во обем.

Во Вухан, службата на Baidu ќе работи од 9 до 17 часот и ќе зафаќа површина од 13 квадратни километри во економската и технолошката развојна зона на градот, која е позната како кинески „Автоград“, пишува Techcrunch.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *