Инстаграм користи вештачка интелигенција за да го скенира вашето лице

Инстаграм силно тестира модерни решенија за проверка на корисниците, кои вклучуваат барање од следбениците да гарантираат за некој стар колку што велат дека е, како и тестови за вештачка интелигенција кои можат да ја проценат возраста на корисникот преку „видео селфи“.

Сето ова е дел од стремежот на оваа платформа да не можат да бидат нејзини корисници оние помлади од 13 години. Но и да се обезбеди ситуација во која помладите корисници ќе имаат содржини погодни за нивната возраст. Дополнително, на овој начин посебно внимание ќе се посвети на можната комуникација на малолетниците со некој постар кој не е на нивната листа на придружници или неодамна е додаден. Секако, поради видео-селфињата, предаторите нема да можат да лажат дека се многу помлади од нив.

 

Што се однесува до оние кои ќе гарантираат за малолетен корисник, мора да има најмалку три лица на возраст над 18 години. Тој дел е малку незгоден бидејќи младите ќе треба да имаат тројца возрасни лица од доверба на нивниот список. Ваквиот став ги „водеше“ младите кон Snapchat, а следствено и кон Instagram, а во моментов TikTok бележи раст како резултат.

Сепак, факт е дека Инстаграм полека воведува многу корисен метод за проверка на возраста на своите корисници, кој ќе има за цел да ги спречи или барем донекаде да ги обесхрабри споменатите предатори да контактираат со деца од која било причина.

Секако, на овој начин малолетниците нема да можат да добијат содржини наменети за возрасни, а нема да можат да користат и Facebook Dating. Така, иако на крајот ова нема да го поздрават малолетниците, родителите сигурно ќе го поздрават. Тоа ќе им го олесни животот и ќе ја ублажи паниката која секогаш постои додека нивното дете користи социјални мрежи и комуницира со луѓе ширум светот. Најчесто тоа е убаво и корисно искуство, но има и такви исклучоци кои никој не сака да ги види околу своето дете.

Само, сега треба да почекаме да поминат тест фазите и вештачката интелигенција ќе биде подготвена да изврши се што е теоретски најавено дека ќе може да направи, пишува ICT Business.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *