Ако вашиот Wi-Fi е бавен и не работи, обрнете внимание на овие работи

Брзината на Wi-Fi може да биде под влијание на цела низа параметри, од позицијата на рутерот до изборот на интернет провајдер. Еве ги главните проблеми кои можат да доведат до бавен или прекинат Wi-Fi.

 

Во нашите домови има многу уреди на кои им е потребна Wi-Fi мрежа и сопствена IP адреса. Колку повеќе од нив, толку е пооптоварена и побавна мрежата.

На брзината може да влијае и позицијата каде што е поставен рутерот. Овие уреди емитуваат сигнал на 2,4 GHz и 5 GHz. Сепак, мрежата базирана на 2,4 GHz не треба да се исклучи. Неговиот сигнал полесно поминува низ ѕидови и други цврсти предмети. Дебелиот бетонски ѕид или под целосно ќе ја блокира мрежата од 5 GHz.

Премногу корисници

Колку повеќе корисници на истата мрежа, толку побавно ќе биде. Неопходно е да се обрне внимание на тоа за што ја користи мрежата секој уред и кога го прави тоа.

Стари мрежни кабли

Исто така, можно е проблемите да се предизвикани од стари или оштетени мрежни кабли. Мрежните кабли исто така можат да бидат чувствителни. Исто така, потребно е да се провери дали можеби губат контакт некаде.

Засилувачи на сигнал

Засилувачите на сигналот се корисни, но можат да предизвикаат и проблеми. Неопходно е да се разгледа можноста за создавање домашна Wi-Fi мрежна мрежа.

Застој на Wi-Fi канал

Во градовите, често има повеќе Wi-Fi мрежи кои работат рамо до рамо. Секој од нив зема дел од достапниот опсег на фреквенции. Можно е да се промени бројот на канали, иако поновите рутери можат автоматски да го најдат и да го изберат најдобриот достапен канал.

DNS сервер провајдер пристап до интернет е премногу бавен

Стандардно, се користи DNS-от што го нуди вашиот давател на интернет услуги и може да биде бавен и несигурен, па затоа е одговорен за брзината на интернетот. Понекогаш треба да се обидете со некој друг, пишува Geek.hr.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *