Еве список на апликации кои се опасни за вашиот телефон: ако ги имате, веднаш избришете ги

Google се обидува да го направи Play Store што побезбедно место, но не успева во тоа, бидејќи секој ден се појавуваат нови и нови и нови апликации и не може веднаш да се забележи дека се злонамерни.

Нападите на злонамерните програмери станаа софистицирани и обично можат да ги надминат машинските проверки, а понекогаш е тешко на човекот да утврди дека се работи за апликација која нема да биде во ред ниту за телефонот, ниту за самиот корисник.

Со оглед на тоа што горенаведените се докажани работи од пракса веќе толку пати, факти како да се, треба да ги земете работите во свои раце и да не ја инсталирате секоја апликација што ви доаѓа под прстите, како и да ја проверите секоја од нив пред да кликнете на Инсталирај .

Апликациите се повеќе се обидуваат да ги заразат телефоните и таблетите со оперативниот систем Андроид со реклами (adware), од кои заработуваат со кликнување на нив, а се прикажуваат во сите менија на телефонот – тие едноставно се појавуваат од сите страни и траат до 30 секунди и не можат често да се извлечат додека не заврши одбројувањето.

 

Што прават апликациите за рекламирање:
– Го успоруваат телефонот поради работа во позадина
– Во сите менија поставуваат реклами, кои не можат да се исклучат
– Тие поставуваат реклами дури и кога стримуваат музика и видеа
– Ја трошат батеријата со постојано работење во позадина
-Тие трошат мобилен интернет без знаење на корисникот
-Може да предизвикаат инсталирање на дополнителни апликации и сл.

 

Избришете ја секоја од овие апликации, доколку ги имате:

 

-Walls light – Wallpapers Pack
-Big Emoji – Keyboard
-Grad Wallpapers – 3D Backdrops
-Engine Wallpapers – Live & 3D
-Stock Wallpapers – 4K & HD
-EffectMania – Photo Editor
-Art Filter – Deep Photoeffect
-Fast Emoji Keyboard
-Create Sticker for Whatsapp
-Math Solver – Camera Helper
-Photopix Effects – Art Filter
-Led Theme – Colorful Keyboard
-Keyboard – Fun Emoji, Sticker
-Smart Wifi
-My GPS Location
-Image Warp Camera
-Art Girls Wallpaper HD
-Cat Simulator
-Smart QR Creator
-Colorize Old Photo
-GPS Location Finder
-Girls Art Wallpaper
-Smart QR Scanner
-GPS Location Maps
-Volume Control
-Secret Horoscope
-Smart GPS Location
-Animated Sticker Master
-Personality Charging Show
-Sleep Sounds
-QR Creator
-Media Volume Slider
-Secret Astrology
-Colorize Photos i
-Phi 4K Wallpaper – Anime HD.

 

Ако имате една од овие апликации погоре – избришете ја веднаш – и ако ажурирањето на верзијата веќе се случило и гледате две исти или слични апликации за некој системски процес или дел од менито Поставки, тогаш избришете ја онаа што не е потпишана од Добавувачот на Google или производителот на телефонот. Сите апликации се наоѓаат во Settings >Applications.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *