„LG“ успешно го тестираше 6G преносот на податоци

Поскапите телефони на сите компании се опремени исклучиво со 5G поддршка, додека телефоните 4G се произведуваат само во пониски класи.

Големите технолошки компании веќе долго време ја развиваат 6G мрежата, а првите прототипови би можеле да ги видиме за четири години. Компанијата „LG“ сега направи дополнителен чекор во овој поглед.

Јужнокорејскиот технолошки гигант објави дека успешно го тестирал преносот и приемот на 6G THz податоци на растојание од 320 метри во надворешна средина во Институтот „Фраунхофер Хајнрих Херц“ (HHI) во Берлин.

Компанијата објави дека тестот е извршен на 7-ми септември 2022-ра година во фреквентен опсег од 155GHz – 175GHz. Овој тест беше најавен како голем чекор напред во комерцијализацијата на 6G мрежите во урбаните средини.

„LG“ и неговите партнери користеа прилагоден повеќеканален засилувач од 20 dBm за пренос на податоци и приемник со низок шум, што помогна да се подобри квалитетот на дојдовниот сигнал.

„Со успехот на нашиот најнов тест, ние сме чекор поблиску до постигнување 6G брзини од 1 терабит (Tb) во секунда во затворени и надворешни урбани области. Очекуваме 6G да биде главен двигател на идните деловни и нови кориснички искуства и нема место каде што би сакале да бидеме отколку во првите редови на неговиот развој“, рече д-р Ким Бјеонг-хун, „CTO“ и „EVP“ на „LG Electronics“.

Во споредба со 5G мрежата, 6G има за цел да испорача до 50 пати поголема брзина на податоци и 10 пати помала латентност, како и да понуди поголема доверливост.

Треба да се напомене дека јужнокорејската влада пред извесно време изјави дека треба да имаат готови 6G прототипови до 2026-та година, со цел технологијата да биде подготвена за комерцијализација на крајот на 2029-та година и почетокот на 2030-та година.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *