Сони објави: Познат е бројот на продадени конзоли PlayStation 5

Sony неодамна го објави својот финансиски извештај за претходниот квартал од оваа година. Посебно интересни се резултатите поврзани со продажбата на актуелната гејмерска конзола PlayStation 5.

 

Според извештајот, јапонскиот технолошки гигант продал околу 3,3 милиони примероци од конзолата за игри PlayStation 5 во третиот квартал од 2022 година. Кога оваа бројка ќе се додаде на бројот на продадени единици PS5 досега, вкупниот број на продадени конзоли е 25 милиони.

Сепак, оваа бројка е далеку под она што Sony го очекуваше. Имено, јапонската компанија предвиде дека до крајот на фискалната 2022 година ќе продадат околу 18 милиони примероци од PlayStation 5, но на половина пат продале само 5,7 милиони.

 

Иако не забележа значително зголемување на продажбата во однос на минатата година, приходите од продажба остварија забележителен пораст од 12%. Тоа е во голема мера благодарение на зголемувањето на цената на PlayStation 5 што се случи претходно оваа година. Сепак, профитот на компанијата падна за неверојатни 49% поради неодамнешното купување на компанијата со Bungie, креаторот на оригиналната трилогија Halo.

Минатата година Sony продаде само околу 11,5 милиони примероци од PlayStation 5, па во таа смисла, најверојатно, годинава ќе има зголемување на продажбата. Сепак, тешко дека компанијата ќе успее да ја достигне бројката од 18 милиони, што сепак се чини дека е голем предизвик.

Во пролетта оваа година, Sony објави дека ќе го зголеми производството на PlayStation 5 за да ја задоволи побарувачката, а доброто е што проблемите со синџирот на снабдување исчезнуваат се повеќе и повеќе.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *