Како да се избере најдобар акумулатор?

Совет до сите возачи е да ги истражат сите марки и типови на батерии пред да ги купат и анализираат нивните карактеристики во однос на потребите на нивното возило.

 

Без висококвалитетна и сигурна батерија, нема безбедно и безгрижно возење. Практично нема возење бидејќи ако батеријата е неисправна не можете ни да го запалите моторот. Сепак, палењето на моторот не е единствената функција на батеријата, особено кај денешните модерни автомобили кои имаат голем број електронски и помошни системи.

Ваквите системи бараат и големо количество електрична енергија, поради што е важно да се купи акумулатор со најдобри карактеристики за одреден тип на возила, пишува сајтот polovniautomobili.com.

Општо мислење е дека на постарите автомобили не им е потребна особено силна батерија бидејќи имаат помалку електроника во споредба со помодерните возила.

– Затоа кај ваквите четири тркала батеријата се троши помалку, бидејќи се користи главно за палење на моторот, палење на фаровите, музички уред, безбедносна опрема и слично… Од друга страна, поновите возила не можат да се замислено без електроника – од ABS сопирачки, воздушни перничиња до контролни единици на моторот. Ова се уреди неопходни за безбедно возење на автомобил. Затоа на овие автомобили им е потребна батерија со поголем капацитет – нагласуваат во „Black Horse“ ФАС, единствениот домашен производител на батерии.

Совет до сите возачи е да ги истражат сите марки и типови на батерии пред да ги купат и анализираат нивните карактеристики во однос на потребите на нивното возило.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *