Вака функционира сајбер криминалот на Телеграм

Апликацијата Telegram се повеќе се користи од сајбер криминалците за автоматизирани напади и нудење различни услуги.

Фишингот е најчестиот облик на напад на Telegram, а овие измамници на платформата нудат совети, продаваат услуги и бесплатни инструкции за напади, алатки за фишинг и други водичи.

Експертите за безбедност на Kaspersky истакнуваат дека измамниците отвораат сметки на Telegram за да ги „рекламираат своите стоки и услуги“, и преку нив ја едуцираат јавноста за фишинг.

Комплетите за фишинг кои беа дел од овие кампањи беа релативно примитивни, главно вклучуваа скрипта што ги прима корисничките ингеренции и ги пренесува на бот. На жртвата која ќе кликне на врска во порака која ветува 1.000 лајкови на TikTok, ќе и биде прикажан формулар за најава што изгледа како вистинска работа.

И покрај сите различни техники што ги користат Телеграм-фишерите, Касперски рече дека постојат едноставни начини да ги забележите.

„Злонамерните страници генерирани од ботови за фишинг или се хостирани на истиот домен, или споделуваат делови од HTML кодот, или и двете“, се истакнува во него.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *