3 анимирани филмови според вистински приказни

3 анимирани филмови според вистински приказни

Многу анимирани филмови наоѓаат инспирација во настаните што се случиле во историјата. Еве неколку од нив:

Мулан

Првите податоци за легендата на Хуа Мулан датираат уште од 1виот век во една фолклорна песна. Таа се појавува и во многу други песни и приказни сите кажувајќи го истото дејствие како анимираниот филм. Таткото на Мулан ја научил боречки вештини, јавање на коњи и стрелање. Во армијата таа го завзема местото на татка си, победувајќи ги варварските племиња.

Анастасија

Приказната е базирана за време на Руската Револуција и бизарното пријателство помеѓу царот и царицата со „светиот човек“ Распутин. Болшевиците го заробиле и егсекутирале семејството на Анастасија, но гласини за нејзиното преживување продолжиле со години потоа.

Балто

Појавата на дифтерија во Аљаска ја инспирирало оваа приказна. Серум со кој можело да се лечи оваа болест постоел но на другиот крај на државата. Серумот бил донесен откако човекот со санката влечена од кучиња поминал над 1000 километри спасувајќи го локалното население. Но за жал едно од кучињата по име Балто, починало поради прецрпеност од херојскиот акт.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments