3 најодалечени места од цивилизацијата (прв дел)

3 најодалечени места од цивилизацијата (прв дел)

Од изолираните острови во Јужниот Пацифик до ледените пустини во северна Канада, ова се едни од најодалечените места на планетата Земја.

Алерт, Канада

Ова мало село се наоѓа во Канада и е одалечено само 800 километри од Северниот Пол. Со популација од 5 жители ова е едно од најсеверно населените села во светот.

Опкружено со Северно Ледениот Океан, температурите достигнуваат до минус 40 целзиусови.

Tristan da Cunha

Лоцирани во југот на Атланскиот Океан, Тристан де Куња е група на изолирани острови, кој најблиските соседи им се Јужна Америка и Јужна Африка со повеќе од 3500 километри одалеченост.

Со население од 271 жител од кои најголем број се фармери. Островите иако се изолирани тие имаат достапност на телевизија и интернет.

Округот Мотуо, Кина

Скриен во Тибетскиот регион од Кина, Округот Мотуо е еден од најизолираните региони во светот, исклучен тотално од неговите соседи.

Обидите да се пробие пат до регионот биле тотално неуспешни поради често одронување и лавини. Единствен влез во Округот е преку Хималаите.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments