4 безбедни професии што се бараат сега и ќе се бараат во иднина.

Пандемијата драстично го менува бизнисот во различни сфери.

Технолошкиот сектор се држи многу добро и се прилагодува на ситуацијата. А сега некои занимања веќе се покажуваат отпорни на она што следува во наредните години. А сепак таквата безбедност е нешто за што милиони можат да сонуваат само затоа што сите не се сигурни.

Поточно, четири „еластични“ професии се актуелни оваа година и на организациите им се потребни вработени доволно квалификувани за да ги извршуваат. Затоа, оваа година е всушност повеќе од позитивна за оние со потребниот талент. Па, да почнеме со овие работни места …

Експерт за компјутерска безбедност

На секои 39 секунди, некаде во светот, се случува сајбер напад, така што само по себе јасно покажува колку се важни експерти од областа на нивната превенција. Иако ова не е ништо ново, тоа е окупација како таква. Ние сме навикнати ИТ секторите да бидат поделени на „сто страници“ и да има безбедност меѓу нив. Но, новите можности нè доведоа до нова ситуација во која се формираат специјални оддели за сајбер безбедност, неповрзани со други ИТ работни места во организациите.

Графички дизајнери

Ниту ова не е новина, но исто така и графичките дизајнери не беа ценети како што се моментално. Побарувачката за нив е толку голема што не ги исполнува бројот на оние кои можат да ја завршат посакуваната работа. Затоа сега се воспоставуваат посебни позиции и се работи кон графички дизајн во смисла што им овозможува на луѓето талентирани за тоа да го прават тоа без двоумење, активно и послободно од порано.

Човечки ресурси

Не постои организација со двоцифрен број на вработени без оддел за човечки ресурси или потенцијал, попозната како „ЧП“. Среде пандемијата, организацијата на експерти во оваа област стана се поголема и со тоа побарувачката за нив е поголема од кога било досега.

Научник за податоци (Data Scientist)

Има сè повеќе податоци, а малку компании знаат да ги користат достапните алатки за да имаат корист од нивната анализа. Податоците, структурирани и неструктурирани, се акумулираат, додека само мал дел од нив се користат за деловни одлуки, деловни иновации или персонализирани понуди за вистинските корисници во вистинско време. Без оглед на големината на компанијата или деловната област, секоја компанија поседува податоци што содржат вредност. Способноста да се извлече вредност од нив им овозможува на компаниите да иновираат и да се натпреваруваат.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments