4 заблуди за опцијата што сите ја користиме на Интернет.

Иако ви помагаат да ја скриете вашата активност од другите, тие не ве прават целосно невидливи.

Многу интернет прелистувачи имаат опција за т.н. „Приватно прелистување“, што во Chrome се нарекува „режим на инкогнито“.

Иако ви помагаат да ја скриете вашата активност од други луѓе, тие не ве прават целосно невидливи. Затоа, Mozilla реши навистина да им го покаже на корисниците значењето на „Приватно прелистување“, според Mob & IT.

Првиот мит

Опцијата Приватно прелистување ве прави анонимни на Интернет. Реалноста е различна сепак, бидејќи не го маскира вашиот идентитет или активност. Веб-страниците и давателите на услуги може да соберат информации и податоци за вашите посети, дури и кога не сте најавени.

Ако користите компјутер од работа, вашата компанија може да ја следи секоја страница што ја посетувате. Ако случајно сурфате од дома, вашиот интернет провајдер има пристап до вашата историја.

Уште еден мит

Приватното прелистување ја отстранува секоја трага од вашата активност од вашиот компјутер. Оваа опција работи така што ќе ви овозможи да пребарувате без зачувување на лозинки, колачиња, историја во приватен режим.

Ако преземете датотека преку вашиот интернет прелистувач, таа ќе остане на вашиот компјутер, но нема да се појави во историјата на преземања на програмата / апликацијата FireFox. Ако зачувате / обележите страница во овој режим, таа ќе остане на вашата листа.

Третиот мит

Приватното прелистување не ја прикажува историјата на пребарување. Тоа, по дифолт, ја покажува секоја посетена или зачувана страница кога ќе започнете да пишувате во лентата за веб-адреси.

Овие страници се зачувуваат додека гледате што има на Интернет во нормален режим, ако не сакате да добивате предлози, можете да ги исклучите со одење во поставките, потоа во Приватност и безбедност> Лента за адреси.

Четвртиот мит

Приватното прелистување ќе заштити од малициозен софтвер, антивирус и други „штетници“. Овој режим не ве заштитува од малициозен софтвер, ако се сомневате дека вашиот уред е заразен со истиот, извршете скенирање преку антивирусна програма.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments